woensdag 15 juli 2009

natuur, natuur en nog eens (wilde) natuur

onze eerste dagen van een heel reeks natuurparken zitten erop en het was zeker en vast een onvergetelijke ervaring.

onze eerste stop na san francisco was Yosemite, een park met veel bos, hoge granieten (als ik het me goed herinner) en beekjes, rivieren en watervallen. eigenlijk is het moeilijk te beschrijven hoe mooi het er is, je moet het echt gezien hebben. de foto's die ik op voorhand had gezien, hadden me wel doen vermoeden dat het mooi zou zijn, maar eigenlijk is de natuurpracht niet op een foto te vatten. achter elke bocht duikt er weer een nieuwe speciale rots, beekje, waterval, meer,... op. je kan zeggen over amerika wat je wil, maar zo een natuur is er gewoon niet in europa, en het is de reis meer dan waard.
jammer genoeg hadden we maar weinig tijd, dus we hebben heel wat moois links laten liggen. we hebben een wandeling gemaakt naar een waterval, echt heel mooi, maar wel serieus klimmen. daarna hebben we de koelte van de rivier opgezocht en een raftingtochtje gedaan, on de dag te eindigen met een ka;pvuur, samen ;et een ranger (dat is een parkwachter), die wat info gaf en waar we nog allerlei vragen aan konden stellen.
bovendien zie je in het park heel wzt dieren: de eekhoorns lopen er echt rond je voeten (er is er zelfs een uit mijn handen komen eten, al zagen we achteraf dat dat eigenlijk niet mocht) en we hebben nog maar eens een beer gezien, deze keer van nog dichterbij!

vandaag was death valley aan de beurt. omdat het er zo warm is zijn we al om 5u opgestaan om de zonsopgang te zien en alles in de relatieve voormiddag'koelte' te kunnen bezichtigen. toch was het echt wel vreselijk warm. de natuur is zeker de moeite waard, maar het is echt onmogelijk om langer dan een half uur te stappen (en dan ben je echt nat bezweet). gelukkig is het park daarop voorzien en kan je met de auto tot aan de belangrijkste punten, waarna je soms even moet stappen. death valley is bovendien vooral een enorme vlakte, waarvan je vanuit de auto kan genieten. de enige ontgoocheling was misschien een spookdorpje dat we gisteravond nog wouden bezoeken, maar waar niets meer bleek te staan. maar verder hebben we alles overleefd!

nu zijn we in nevada en houden we het rustig in ons hotel. ook hier is het warm, maar in vergelijking met death valley valt het super goed mee. er zijn hier trouwens constant van die mini-tornado'tjes, sand devils genoemd. heel grappig, want bij de eerste die we zagen (die trouwens vlak achter onze auto de straat overstak) waren we wat in paniek, maar blijkbaar stellen ze niet zoveel voor :-). morgen is het grand canyon-time, daarna nog bryce en zion en dan als laatste Vegas! ik kijk er al naar uit!

tot snel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten